SAŁATKA BURACZANA

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Sałatkę buraczaną najczęściej robię na święta Bożego Narodzenia - przy okazji kiszenia buraków na barszcz wykorzystuję je. Używam też kupnych buraczków konserwowych ze słoika. Pasuje do mięs i wędlin.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - buraczki konserwowe całe w słoiczku: 2 sztuki
    - jajka: 3 sztuki
    - mała cebula: 1 sztuka
    - majonez: 4 łyżki
    - sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka buraczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeśli mamy mały słoiczek buraczków to używamy dwóch, jeśli duży (taki 700-900 ml) używamy jednego. Buraczki odsączamy z zalewy i kroimy w drobną kostkę. Dostępne są również buraczki już pokrojone w kostkę.
    Jajka gotujemy na twardo i również kroimy. Podobnie cebulę - potrzebujemy naprawdę małej cebulki lub pół średniej. Drobno kroimy.
  • 2. Całość doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Dodajemy majonez i sałatka gotowa.
  • 3. Spotkałam się również z bardziej urozmaiconą wersją tj. z ogórkiem kiszonym i groszkiem konserwowym. W moim domu wolimy jednak tę skromną wersję, która idealnie pasuje do wędlin i mięs jak choćby schabu który został ze świątecznego obiadu, a który jest pyszny nawet na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować