Sałatka buraczana z papryką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Coś dla mojego męża, który nie jada chrzanu, ale uwielbia buraki. Sałatka powstała jako alternatywa dla ćwikły, ale można ją zajadać nie tylko w Wielkanoc. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu i jako sałatka na kolację czy śniadanie, do wędlinki. Polecam!

  • 2 godz.

Składniki:

  • buraki ćwikłowe 2 sztuki
    pieczarki marynowane 200g
    papryka konserwowa 150- 200g
    ocet 1 łyżeczka
    sól
    pieprz czarny mielony

Sałatka buraczana z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sałatka buraczana z papryką 1. Buraki myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą (powinna je przykryć). Gotujemy godzinę od momentu zagotowania, odcedzamy, odstawiamy do wystudzenia.
    Zimne buraczki obieramy i trzemy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Następnie łączymy z drobno posiekaną papryką i pieczarkami startymi na tarce o grubych oczkach. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku.
    Pyszna sałatka gotowa!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy