SAŁATKA BURACZANA Z JAJKAMI PRZEPIÓRCZYMI.

0 (0 ocen)

Sałatka jest banalna, ale robi wrażenie! Prezentuje się elegancko i wykwintnie. Zachwyci wielbicieli buraków.

Składniki:

  • 2 duże buraki
    8 - 10 jajek przepiórczych
    sól, pieprz
    2-3 łyżki octu winnego
    łyżka cukru

    majonez:
    1 żółtko jaja kurzego
    125 ml oleju rzepakowego
    sok z 1/2 cytryny
    łyżeczka musztardy (np. Dijon)
    sól, pieprz do smaku

Sałatka buraczana z jajkami przepiórczymi. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki gotuję tak, by nie były zbyt miękkie. Ścieram je na grubych oczkach,
    mieszam z octem, cukrem, doprawiam do smaku solą i pierzem. Zostawiam
    na dobę, aby smaki się przeszły.
  • 2. Składniki na majonez koniecznie muszą być w tej samej temperaturze!
    Żółtko, sok z cytryny, musztardę i mieszam, aby powstała gładka emulsja.
    Następnie miksuję na średnich obrotach, dodając po kropelce na początku,
    bardzo powoli. Zaczyna gęstnieć.
    Kiedy cały olej zostaje zmiksowany, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Jajka przepiórcze gotuję na twardo, obieram ze skorupek.
    Buraki odcedzam z powstałego soku, mieszam je z częścią majonezu
    (całość będzie zbyt wiele). Dodaję całe jajka, mieszam.

    Podaję jako przystawkę lub na kolację.

Porady

Teraz wersja ekspresowa: 1/2 słoika buraczków wiórków 2-3 łyżki gotowego majonezu 8 jajek przepiórczych Jajka gotujemy, obieramy. Majonez łączymy z buraczkami, mieszamy z jajkami, podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy