1 pojedyncza pierś z kurczaka
2 jajka
1 spora sałata rzymska lub lodowa
1 ogórek
1 pomidor
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
papryka w proszku, kurkuma, czosnek granulowany
sól
pieczywo na grzanki (najlepiej bagietka lub duża bułka)
oliwa z oliwek lub masło
opcjonalnie: parmezan lub żółty ser do posypania
Sałatka ala cezar - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od ugotowania jajek na pół-twardo (czyli białko ścięte, żółtko miękkie lub lekko płynne). W tym celu gotujemy je we wrzątku (ja solę wrzątek, aby jajka nie popękały) przez ok. 7-8 minut. Przygotowujemy grzanki. Można to zrobić na patelni lub w piekarniku. Pokrojoną bagietkę (w talarki lub kostkę) smarujemy oliwą lub masłem, posypujemy granulowanym czosnkiem i smażymy na patelni do zarumienia lub pieczemy przez 5-7 minut w gorącym piekarniku. Pierś z kurczaka kroimy na cienkie paseczki o długości ok. 3-4 cm lub małą kosteczkę. Solimy, posypujemy papryką, kurkumą i granulowanym czosnkiem. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu przez ok. 3 minuty i odstawiamy. Sałatę obieramy z wierzchnich liści. Środek kroimy lub rwiemy na małe części. Następnie kroimy w kostkę pomidora i ogórka. Tak przygotowane warzywa wrzucamy do miski. Przygotowujemy sos: mieszamy jogurt z majonezem, dodajemy łyżkę soku z cytryny i wyciskamy ząbek czosnku – ponownie mieszamy. Połowę sosu wlewamy do warzyw i mieszamy je rękami. Sałatkę rozkładamy na talerze (można podawać np. na liściu sałaty). Posypujemy usmażonym kurczakiem. Jajka obieramy, kroimy na ćwiartki lub ósemki i ozdabiamy sałatkę. Na wierzchu możemy porobić kleksy z pozostałego sosu. Jeśli mamy ochotę posypujemy sałatkę tartym parmezanem lub żółtym serem (ja wolę bez ;) ). Obowiązkowo podajemy z grzankami.
Komentarze