Sakiewki z mięsem mielonym

4.49 (197 ocen)

Zamiast pierogów zrobiłam takie smaczne sakiewki.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg mąki
    2 łyżki oleju
    jajko
    szczypta soli
    ok 1 szkl gorącej wody

    Farsz:
    90 dag mięsa mielonego
    2 ząbki czosnku
    2 ugotowane marchewki
    sól, pieprz, majeranek
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.49 (197 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne

Sakiewki z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wraz z posiekanym czosnkiem przesmażyć, doprawić do smaku. Ostudzić. Dodać pokrojoną w drobną kostkę marchewkę, wymieszać.
  • 2. Ciasto: Z podanych składników wyrobić elastyczne ciasto. Cienko rozwałkować i wykrawać duże koła. Łyżką nakładać farsz i zlepiać brzegi tak aby powstały sakiewki. Sakiewki gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 3 łyżek oleju przez kilka minut.

Porady

Można podawać polane przesmażoną cebulką lub z czerwonym barszczem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz Marchewka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować