Sakiewki naleśnikowe z nadzieniem brokułowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Przekąska,która zawsze robi ogromne wrażenie na gościach

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe na 10 sztuk:
    1/2 szkl.mleka
    1/2 szkl. wody
    1 szkl. mąki pszennej (niepełna)
    1 łyżka oleju
    1 jajko
    sól,pieprz do smaku
    sok wyciśnięty z 1 marchewki lub barwnik spożywczy pomarańczowy
    Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę i upiec 10 małych cienkich naleśników,odstawić przykryte ściereczką do ostygnięcia.
    Farsz:
    0,5 brokuła
    2 plastry szynki konserwowej
    2 łyżki prażonych ziaren słonecznika
    1 ząbek czosnku
    po 1/2 łyżki majonezu i jogurtu greckiego
    szczypta cukru
    sól,pieprz do smaku

Sakiewki naleśnikowe z nadzieniem brokułowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Brokuła obgotować w osolonej wodzie ok 5 minut lub na parze ok.10 minut( na pól twardo), ostudzić i pokroić na małe kawałki(razem z łodygami),szynkę pokroić w cienkie paseczki,dodać do brokułów,dosypać słonecznik,przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku,majonez ,jogurt ,wszystko wymieszać i przyprawić do smaku solą,pieprzem i cukrem.
    Na ostudzone naleśniki nakładać na środek po łyżce farszu brokułowego.Do związania sakiewek przygotować szczypiorek zanurzając go 5 minut we wrzątku.Tak przygotowane sakiewki podawać od razu bądź schłodzić w lodówce pod przykryciem,żeby nie obeschły.

Porady

Sakiewki wyglądają bardzo efektownie na talerzu jako przekąska na przyjęcie dla dorosłych jak i na kinderbal.Jeśli ktoś nie przepada za brokułami,można z powodzeniem zamienić je na surową paprykę pokrojoną w kosteczkę(wtedy nie dodaję czosnku) gwarantuję,że smakuje równie dobrze.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy