Rosół drobiowy z pieczoną cebulą

5 (150 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na rosół drobiowy z pieczoną cebulką. Pyszny i aromatyczny rosół, który polecam na obiad.

  • 4 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 l wody
    2 udka z kurczaka
    8 marchewek
    2 pietruszki
    1/4 średniego selera
    mały por
    2 duże cebule
    sól do rosołu
    pieprz do rosołu
    1 paczka makaronu
    woda do gotowania makaronu
    sól
    olej
Wystaw ocenę:

5 (150 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół

Rosół drobiowy z pieczoną cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Udko z kurczaka myjemy i wkładamy do wody, gotujemy na bardzo wolnym ogniu ok. 2 godzin i zbieramy szumowiny.
    W tym czasie obieramy warzywa i myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Por czyścimy i kroimy wzdłuż, pokrojone warzywa wkładamy do gotującego się rosołu.
    Cebulę kroimy na połówki i opiekany nad gazem. Dodajemy do rosołu i gotujemy przez następną godzinę. Na samym końcu doprawiamy solą i pieprzem.
    W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie z olejem.
    Na talerze wkładamy porcje makaronu i wlewamy rosół z warzywami. Posypujemy pokrojoną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować