Orkiszowe rogale

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam na domowe, puszyste rogale drożdżowe. Takie rogale polecam na śniadanie lub kolację, najlepiej smakują z domowym dżemem. Polecam.

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na zaczyn :
    20 g drożdży
    3/4 szkl ciepłego kefiru
    1 łyżka cukru trzcinowego
    2 łyżki mąki orkiszowej
    duża szczypta soli
    pozostałe składniki :
    2 szkl mąki orkiszowej
    3 łyżki roztopionego masła
    chia do posypania
    1 żółtko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Rogal Rogale

Orkiszowe rogale - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy na patelni i odstawiamy. Do ciepłego kefiru wkruszamy drożdże i dodajemy mąkę, cukier, sól i mieszamy do połączenia się składników. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośniecia na 1 godzinę.
    Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolicę ( podsypaną mąką ) i dzielimy na 2 części. Robimy kulę i wałkujemy na kształt koła, dzielimy na trójkąty i formujemy rogale. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Wyrośniete rogale smarujemy rozbełtanym żółtkiem i posypujemy chia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować