Orkiszowa drożdżówka z białym makiem i rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszną i puszystą drożdżówkę z dodatkiem białego maku. Ciasto pięknie wyrasta i praktycznie robi się samo. Najlepiej smakuje z kubkiem gorącego mleka. Polecam.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto :
    50 g drożdży
    1/2 szkl miodu
    1/2 szkl oleju
    3/4 szkl zsiadłego mleka
    3 jajka
    2 szkl mąki orkiszowej
    3/4 szkl mąki z krzyczy
    1/2 szkl białego maku
    30 dag rabarbaru
    Na kruszonkę :
    100 g masła
    1/2 szkl mąki orkiszowej
    1/2 szkl cukru
    3 łyżki mąki kukurydzianej
    Na lukier :
    6 czubatych łyżek cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka mleka
    Ponadto :
    blaszka 24 x 24
    papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Orkiszowa drożdżówka z białym makiem i rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Orkiszowa drożdżówka z białym makiem i rabarbarem 1. Do miski wkruszamy drożdże i dodajemy : miód, olej, zsiadłe mleko, roztrzepane jajka, obie mąki i mak. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny.
    W międzyczasie czyścimy i myjemy rabarbar, kroimy na drobno i odstawiamy. Przygotowujemy kruszonkę z podanych składników i wstawiamy do lodówki.
    Po 2 godzinach wyrastania ciasto mieszamy drewnianą łyżką i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy rabarbarem i kruszonką.
    Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
    Rozgrzewamy piekarnik i wstawiamy drożdżówkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę. Upieczone ciasto wyjmujemy z blaszki i studzimy. Składniki na lukier ucieramy i dekorujemy ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować