Makaron z soczewicą i bakłażanem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczne, wegetariańskie danie obiadowe. Sos przygotowałam z warzyw korzeniowych, bakłażana i soczewicy. Polecam.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na sos :
    1 duża marchew
    1 pietruszka
    100 g selera
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki oleju
    2 szkl wody
    8 łyżek soczewicy
    4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    zioła prowansalskie do smaku
    Na makaron :
    0,5 kg makaronu spaghetti
    woda
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Makaron z soczewicą i bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos : cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę i czosnek, dodajemy starte warzywa i smażymy kolejne 10 minut.
    Wlewamy wodę i dodajemy soczewicę, gotujemy do miękkości.

    Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy, zagotowujemy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia i ciepły sos blendujemy.

    Makaron : do garnka wlewamy wodę i dodajemy sól i olej, zagotowujemy. Do gotującej wody wkładamy makaron i gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
    Ugotowany makaron przekładamy na cedzak, odsączamy z wody.
    Makaron podajemy z przygotowanym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Soczewica Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować