Zrazy mielone w boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew obieramy i myjemy, ścieramy na tarce i wkładamy do garnka, dolewamy wodę ( 1,5szkl ) i zagotowujemy. W tym czasie cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na oleju.
Do miski wkładamy pozostałe składniki na zrazy ( oprócz boczku), dodajemy przesmażoną cebulę z czosnkiem i mieszamy. Z masy mięsnej formujemy podłużne zrazy i zawijamy w boczek, spinamy wykałaczkami. Podsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony i wkładamy do garnka z gotującą się wodą. Gotujemy przez około 40 minu pod przykryciem. Wyjmujemy zrazy.
W zimnej wodzie rozprowadzamy mąkę i wlewamy do sosu, wsypujemy kurkumę, przyprawę do zupy i dolewamy śmietankę, zagotowujemy.
Komentarze