Babka cytrynowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszną babkę o smaku cytrynowym. Babka jest delikatna, mocno cytrynowa. Przepis jest prosty i szybki w wykonaniu. Polecam.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 jajka
    3/4 szkl cukru
    2 łyżki soku z cytryny
    10 g masła
    1/2 szkl mąki pszennej
    1/2 szkl mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka z czubkiem proszku do pieczenia
    tortownica o średnicy 18 cm
    masło do tortownicy
    bułka tarta do tortownicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Ciasta Babki Sok Jajko

Babka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy na patelni. Jajka ubijamy z cukrem. Do ubitej masy jajecznej wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy. Wlewamy rozpuszczone masło i sok z cytryny, mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 - 50 minut, do suchego patyczka. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować