Zapiekanka makaronowa z wędliną i warzywami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapiekanka makaronowa jest bardzo smaczna i sycąca. Jak każda zapiekanka jest również prosta w przygotowaniu. Polecam jako główne danie na obiad.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 150 g makaronu penne
    woda do gotowania makaronu
    szczypta soli
    1/2 łyżeczki oleju
    100 g cukinii
    100 g zielonego ogórka
    duża szczypta soli do ogórka
    200 g marchewki
    120 g pora
    1/2 czerwonej papryki
    1/2 białej cebuli
    1/2 czerwonej cebuli
    100 g dyni
    4 plastry szynki gotowanej
    8 łyżek śmietanki 30%
    1 jajko
    garść sera żółtego
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    oregano do smaku
    naczynie żaroodporne
    olej do smażenia
    masło
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zapiekanka makaronowa z wędliną i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa czyścimy, myjemy i osuszamy z wody. Ogórek kroimy w kostkę, solimy mieszamy i przekładamy na sitko.
    Marchew obieramy i kroimy w plasterki, wkładamy razem z makaronem do gotującej się wody z solą i olejem. Gotujemy przez 5 minut i przekładamy na cedzak, odsączamy z wody.
    Por kroimy w krążki, paprykę i obrane cebulę w kostkę, obraną dynie w kosteczkę. Pokrojone warzywa ( oprócz ogórka ) smażymy na oleju przez kilka minut. Wsypujemy przyprawy i mieszamy.
    Wędlinę kroimy w kostkę. Miksujemy śmietanę z jajkiem. Rozgrzewamy piekarnik.
    Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wkładamy : makaron z marchewką, odsączony ogórek, smażone warzywa, pokrojoną wędlinę, śmietaną z jajkiem, starty żółty ser.
    Zapiekankę wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut pod przykryciem i 5 minut bez przykrycia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować