Zapiekanka makaronowa jest bardzo smaczna i sycąca. Jak każda zapiekanka jest również prosta w przygotowaniu. Polecam jako główne danie na obiad.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
150 g makaronu penne
woda do gotowania makaronu
szczypta soli
1/2 łyżeczki oleju
100 g cukinii
100 g zielonego ogórka
duża szczypta soli do ogórka
200 g marchewki
120 g pora
1/2 czerwonej papryki
1/2 białej cebuli
1/2 czerwonej cebuli
100 g dyni
4 plastry szynki gotowanej
8 łyżek śmietanki 30%
1 jajko
garść sera żółtego
sól do smaku
pieprz do smaku
oregano do smaku
naczynie żaroodporne
olej do smażenia
masło
Zapiekanka makaronowa z wędliną i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa czyścimy, myjemy i osuszamy z wody. Ogórek kroimy w kostkę, solimy mieszamy i przekładamy na sitko.
Marchew obieramy i kroimy w plasterki, wkładamy razem z makaronem do gotującej się wody z solą i olejem. Gotujemy przez 5 minut i przekładamy na cedzak, odsączamy z wody.
Por kroimy w krążki, paprykę i obrane cebulę w kostkę, obraną dynie w kosteczkę. Pokrojone warzywa ( oprócz ogórka ) smażymy na oleju przez kilka minut. Wsypujemy przyprawy i mieszamy.
Wędlinę kroimy w kostkę. Miksujemy śmietanę z jajkiem. Rozgrzewamy piekarnik.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wkładamy : makaron z marchewką, odsączony ogórek, smażone warzywa, pokrojoną wędlinę, śmietaną z jajkiem, starty żółty ser.
Zapiekankę wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut pod przykryciem i 5 minut bez przykrycia.
Komentarze