Matiasy ze smażoną papryką i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Matiasy wkładamy do wody i moczymy przez około 1,5 godziny. W międzyczasie śmietanę mieszamy z koperkiem i przyprawami. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę. Paprykę myjemy i osuszamy z wody, kroimy w kostkę.
Na rozgrzanym oleju przesmażamy pokrojone warzywa, odstawiamy do ostudzenia.
Matiasy osuszamy z wody papierowym ręcznikiem, kroimy na małe kawałki.
W salaterce układamy warstwy :
2 łyżki sosu, 2 łyżki przesmażonych warzyw, 1/2 matiasów, 1 łyżka sosu, 2 łyżki przesmażonych warzyw, reszta matiasów, reszta sosu, przesmażone warzywa. Odstawiamy w chłodne miejsce na 1 godzinę.
Komentarze