Zapraszam na smaczne kluseczki z rodzynkami. Polecam na słodki obiad lub kolację.
60 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
250 g półtłustego twarogu
6 łyżek rodzynek
gorąca woda do rodzynek
1 jajo
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka erytrolu
szczypta soli
1 i 3/4 szkl mąki orkiszowej
mąka orkiszowa do podsypania
woda do gotowania klusek
sól do wody
olej do wody
Kluski orkiszowe leniwe z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do rodzynek wlewamy gorącą wodę i odstawiamy do ostudzenia. Twaróg przekładamy do miski i rozgniatamy. Dodajemy rodzynki i pozostałe składniki, zagniatamy jednolite ciasto i dzielimy na części. Na stolicy podsypanej mąką z każdej części ciasta formujemy wałek, lekko go spłaszczamy i kroimy kluski. Gotujemy w osolonej wodzie z olejem przez 2- 3 minuty od chwili wypłynięcia.
Komentarze