Zupa krem buraczkowo - malinowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew i pietruszkę obieramy i myjemy, kroimy w kostkę. Obieramy cebulę i czosnek, kroimy w kostkę. Pokrojone warzywa przesmażamy na rozgrzanym oleju w garnku przez około 10 minut. Wlewamy rosół i wkładamy listek laurowy, zagotowujemy. W międzyczasie obieramy i myjemy ziemniaki, kroimy w kostkę i dokładamy do gotującej się zupy. Buraczki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce jarzynowej, dokładamy do garnka. Gotujemy do miękkości warzyw i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Wlewamy sok malinowy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Blendujemy na gładki krem. Ser kroimy na małe kawałeczki.
Zupę przelewamy na talerze i dekorujemy pokrojonym serem i listkami pietruszki.
Komentarze