Udka kurczaka pieczone z warzywami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Udka kurczaka pieczone z ziemniakami, cukinią, papryką i pomidorkami to pyszne danie obiadowe. Polecam.

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 pałki z kurczaka
    1 czerwona papryka
    30 dag cukinii
    6 pomidorków koktajlowych
    1 cebula
    3 ziemniaki
    1 łyżka oleju
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    zioła prowansalskie do smaku
    Marynata :
    2 łyżki oleju
    1 łyżka soku z cytryny
    2 łyżeczki suszone pomidory z czosnkiem
    1/3 łyżeczki soli
    1/3 łyżeczki pieprzu
    blaszka
    papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Udka kurczaka pieczone z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pałki myjemy, osuszamy i wkładamy do miski z olejem, sokiem z cytryny i przyprawami. Mieszamy.
    Wszystkie warzywa myjemy. Ziemniaki obieramy i przepłukujemy wodą, kroimy na cząstki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy przyprawami i polewamy 1 łyżką oleju. Paprykę czyścimy i razem z cukinią kroimy w dużą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w małe cząstki. Pokrojone warzywa oraz pomidorki i udka układamy na ziemniakach, posypujemy przyprawami.
    Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 1 godzinę pod przykryciem i 10 minut bez przykrycia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować