Pierogi z ziemniakami, fetą i cebulą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczne pierogi. Farsz przygotowałam z ziemniaków, sera feta i smażonej cebulki. Polecam.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto :
    3 szkl mąki pszennej
    1 szkl gorącej wody
    3 łyżki oleju
    duża szczypta soli
    mąka do podsypania
    Na farsz :
    0,5 kg ugotowanych ziemniaków
    20 dag fety
    1 duża czerwona cebula
    1 łyżka oleju
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    Na omastę :
    2 czerwone cebule
    3 łyżki oleju
    Ponadto :
    szczypiorek
    woda do gotowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z ziemniakami, fetą i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, przesmażamy na oleju. Studzimy. W międzyczasie ziemniaki mielimy lub przeciskamy przez praskę do miski. Dodajemy przesmażoną cebulę oraz startą na tarce fetę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy i robimy kuleczki.
    Do drugiej miski wkładamy składniki na ciasto i zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy i szklanką wycinamy kółka. Kładziemy przygotowane kulki ziemniaczane i zlepiamy pierogi.
    Pierogi gotujemy w osolonej wodzie z olejem przez 2 -3 minuty od wypłynięcia.
    Omasta : cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę, przesmażamy na oleju. Pierogi podajemy z przygotowaną omastą i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować