Zapraszam na bezglutenowy biszkopt gryczany. Biszkopt jest smaczny i świetnie nadaje się do przełożenia kremem, śmietaną, dżemem lub inną masą. Polecam.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
2 duże jajka
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
4 łyżki z lekkim czubkiem mąki gryczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
blaszka 16 x 6 x 6
olej
bułka tarta
Bezglutenowy biszkopt gryczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wybijamy jajka i wsypujemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy do momentu, aż masa podwoi swoją objętość i będzie puszysta. Do ubitej masy jajecznej wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką.
Blaszkę smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą. Przygotowane ciasto przekładamy do blaszki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
Upieczony biszkopt wyjmujemy z blaszki i studzimy.
Komentarze