Sos mięsno - dyniowy do makaronu i ryżu

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczny sos do makaronu, ryżu. Przygotowany z mięsa mielonego z indyka, puree dyniowego, pomidorów, koncentratu pomidorowego. Z dodatkiem różnych przypraw i miodu. Polecam.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego z indyka
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    300 g mrożonego puree dyniowego
    1 puszka pomidorów krojonych ( 400 g )
    1 szkl wody
    4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka płynnego miodu
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    zioła prowansalskie do smaku
    szczypta cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Sos mięsno - dyniowy do makaronu i ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy mięso mielone, pokrojone warzywa. Smażymy przez około 10 minut i przekładamy do garnka z gotującą się wodą. Dokładamy puree dyniowe i gotujemy przez około 20 minut, mieszamy.
    Do garnka z sosem dokładamy pomidory i koncentrat pomidorowy gotujemy przez następne 10 minut, cały czas mieszamy. Na samym końcu dodajemy przyprawy i zagotowujemy. Gdy sos lekko przestygnie dodajemy miód i mieszamy, aż składniki sosu się połączą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować