Ryżowe racuszki a’la pączki z Nowego Orleanu

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wyglądają jak małe pączki, też smażone w głębokim tłuszczu, ale z ciasta na bazie białego długoziarnistego ryżu.
Na zewnątrz rumiane i chrupiące, w środku mięciutkie i delikatne.
Nadają się również do nadziewania konfiturą czy kremem, ale to już według uznania.
Same, takie cieplutkie są również pyszne.
Lekko pachną cynamonem

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 dkg. białego ryżu dlugoziarnistego - 1 woreczek,
    1 jajko,
    3 łyżki cukru,
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    1/4 łyżeczki soli,
    1/2 łyżeczki cynamonu,
    2 łyżeczki esencji waniliowej,
    70 g. mąki,
    olej do głębszego smażenia,
    cukier puder do oprószenia.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pączki

Ryżowe racuszki a’la pączki z nowego orleanu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż włożyć do wrzącej wody i ugotować do miękkości - ok.20 - 25 min.
    Wyjąć, z woreczka, najpierw przełożyć na sito aby obciekł, a potem dodatkowo rozsypać jeszcze na czystej ściereczce aby całkowicie wysechł.
  • 2. Do miski wbić jajko i mikserem ubijać ok. 2 min. aż powstanie lekka, pienista masa.
    Dodać do niej cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
    Ubijać aż połączą się wszystkie składniki a cukier nie będzie wyczuwalny.
    Następnie wsypać mąkę i wlać esencję waniliową, mieszać aby wszystko się połączyło.
    Na koniec dodać ryż, przemieszać, miskę nakryć folią spożywczą i odstawić na ok. 20 min. w temperaturze pokojowej.
  • 3. W rondelku rozgrzać taką ilość oleju, aby miał warstwę 10 cm. głębokości.
    Dużą łyżką nabierać czubatą porcję ryżowego ciasta i kłaść kubki na rozgrzany olej - po 2 - 3 na raz, w zależności jak szerokie mamy naczynie.
    W czasie smażenia delikatnie odwracać, aż urosną i nabiorą rumianego koloru.z każdej strony.
    Smażyć ok. 3 - 4 min. wyjmować łyżką cedzakową i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Dobrze jest też zadbać o to, aby wszystkie racuchy aż do wysmażenia całego ciasta pozostały ciepłe.
    Dlatego wcześniej trzeba nagrzać lekko piekarnik - do ok. 50 st.C. i tam odkładać te pierwsze, by nie ostygły.
  • Ryżowe racuszki a’la pączki z Nowego Orleanu 4. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
    Smacznego!

Porady

Dobrze jest też zadbać o to, aby wszystkie racuchy aż do wysmażenia całego ciasta pozostały ciepłe. Dlatego wcześniej trzeba nagrzać lekko piekarnik - do ok. 50 st.C. i tam odkłdać te pierwsze, by nie ostygły.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować