Ryżowe babeczki z boczkiem, cukinią i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużej ilości wody z dodatkiem soli i kurkumy ugotuj ryż i odcedź na sicie.
Boczek, cukinię i paprykę pokrój w kostkę.
Na patelnię wrzuć boczek i podsmaż go, dodaj potem cukinię i paprykę i smaż jeszcze chwilę.
2.Zawartość patelni przełóż do miski, dodaj ryż i przyprawy i wymieszaj wszystko, lekko przestudź.
Następnie wsyp kaszę mannę i wlej rozbełtane jajka ( jajka i kasza ma za zadanie związanie babeczek ) i ponownie wymieszaj.
3.Foremki silikonowe umieść w dołkach formy do muffinek i rozdziel masę ryżową.
4.Babeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj 30 minut.
Podawaj gorące np. z ketchupem.
Porady
Babeczki najlepiej smakują ciepłe, jeśli nie zjemy od razu można podgrzać chwilę w piekarniku.
Komentarze