Ryżowa zapiekanka z kurczakiem i brokułami

4.5 (162 ocen)

  • 15 min

Ryżowa zapiekanka z kurczakiem i brokułami na indyjską nutę. Przygotowuję ją z beszamelem doprawionym m.in. curry i kurkumą. Moje danie jest pyszne i efektowne.Smacznego!

  • 15 min

Składniki:

  • 600 gramów piersi z kurczaka
    200 gramów ( 2 saszetki) ryżu basmati
    400-500 gramów różyczek brokułów (najlepiej świeżych, ale mogą być też mrożone)
    2 łyżki soli
    1 płaska łyżeczka przyprawy "Garam masala" do kurczaka
    0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    2-3 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżka masła

    sos beszamelowy:
    50 gramów masła 82-83 %
    50 gramów mąki pszennej typ 550
    550 ml zimnego mleka
    0,5 łyżeczki curry
    0,5 łyżeczki kurkumy
    0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
    0,5 łyżeczki soli

    do dekoracji:
    1 ugotowana marchewka
    8-10 listków natki pietruszki


Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Ryżowa zapiekanka z kurczakiem i brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ryż basmati 1. Ryż ugotować w osolonej wodzie (10-12 minut). Saszetki ryżu wyjąć z wody, odcedzić.Do tej samej wody wrzucić brokuły,blanszować 3 minuty,wyjąć, odcedzić.
  • 2. Piersi kurczaka umyć, pokroić w kostkę, doprawić łyżką soli, pieprzem oraz przyprawą Garam masala. Na patelni rogrzać olej,wrzucić mięso kurczaka,podsmażyć ze wszystkich stron,zmniejszyć ogień, dusić pod przykryciem(10 minut).
  • 3. Mąkę przesmażyć na patelni z masłem, dolewać stopniowo mleko,przez cały czas mieszając. Sos beszamelowy zagotować,gdy zacznie wrzeć zmniejszyć ogień, gotować cały czas mieszając rózgą (15 minut).Pod koniec dodać przyprawy: curry, kurkumę, gałkę muszkatołową,sól do smaku.
  • zapiekanka od serca 4. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, na dno wysypać ryż. Na ryżu rozłożyć mięso kurczaka oraz brokuły. Zapiekankę polać sosem beszamelowym, udekorować marchewką i natką pietruszki.
  • pyszna zapiekanka na indyjską nutę 5. Zapiekankę przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 215-220 stopni C, zapiekać 15-20 minut.

Porady

Sos beszamelowy należy cały czas mieszać, aby nie powtały grudki. Dodając brokułów mrożonych nie trzeba ich blanszować. Zapiekankę można oprószyć mielonym zielonym pieprzem. Z plasterków ugotowanej marchewki mozna wykroić dekoracyjne kształty, np. serduszka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować