Ryż zapiekany z jabłkami

4.5 (151 ocen)

Jeden z tych przepisów, które można określić jako " smak dzieciństwa"

Składniki:

  • 1,5 szklanki ryżu
    1 szklanka mleka
    3 szklanki wody
    1 kg jabłek
    2 łyżki masła
    rodzynki
    cukier kryształ - do smaku wedle upodobań
    cynamon lub cukier cynamonowy
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ryż zapiekany z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż opłukać wodą kilka razy. Do garnka wsypać ryż i zalać go mlekiem oraz wodą, dodać (zgodnie z upodobaniami) kilka łyżek cukru, łyżkę masła. Jeśli po ugotowaniu ryż będzie mało słodki, można go będzie później dosłodzić.Całość zagotować, cały czas mieszając. Ryż ma być miękki.
  • 2. Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki. Pokrojone jabłka wymieszać z niewielką ilością cukru, cynamonem i rodzynkami.
  • 3. Naczynie żaroodporne wysmarować łyżką masła. Układać warstwami naprzemiennie ryż i jabłka. Na górze ma być jako ostatnia warstwa ryżu. Całość zapiekać w piekarniku nagrzanym do temp. 170 C ok. 30-40 minut.

Porady

Jeśli ktoś nie lubi intensywnego smaku cynamonu, świetnie zastępuje go cukier cynamonowy - ma mniej intensywny smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować