Ryż zapiekany z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Rewelacyjne w swojej prostocie i smaku.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 gramów ryżu (1 woreczek)
    600 gramów jabłek ( 4-5 dużych)
    cukier
    cynamon
    sok z połowy cytryny
    ok. 400 ml. mleka
    opcjonalnie 4 łyżki roztopionego masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryż zapiekany z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obierz wytnij gniazda nasienne i pokrój w średniej wielkości kostkę.
    Przełóż do garnka najlepiej z podwójnym dnem dodaj cukier i cynamon do smaku ilość zależy od rodzaju jabłek i upodobań, wlej sok z cytryny.
    Gotuj na średnim ogniu co jakiś czas mieszając aż jabłka będą miękkie i będą się trochę rozpadały.
  • 2. Ryż ugotuj na mleku z dodatkiem szczypty soli.
    Na dno naczynia w którym będziesz zapiekać wyłóż połowę ugotowanego ryżu ( w przypadku dwóch osobnych porcji ryż dzielimy na cztery części) następnie wyłóż uprażone jabłka, przykryj drugą częścią ryżu Wierzch posyp jeszcze szczyptą cynamonu i polej roztopionym masłem.
    Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekaj ok 15-20 minut.

Porady

Danie można zapiekać w jednym większym naczyniu lub dwóch mniejszych porcjach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować