RYŻ z ZIELONYM GROSZKIEM (RISI e BISI)

0 (0 ocen)

  • 30 min

Wiosenne, proste i szybkie w przygotowaniu risotto. Potrawa pochodzi z Włoskiego regionu Friuli Venezia Giulia stąd też jego nazwa Risi e Bisi, która w dialekcie oznacza Ryż i Groszek.

  • 30 min

Składniki:

  • 400 g ryżu na risotto
    6 garści świeżego lub mrożonego groszku
    1 duży ziemniak
    1 szalotka lub mała cebulka
    100 ml białego wina
    ok. 2 l bulionu warzywnego (marchew, seler, cebula,ziemniak, sól)
    2 łyżki startego sera typu Parmezan
    2 łyżki masła
    oliwa z oliwek
    sól
    pieprz
    szafran lub kurkuma
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ryż z zielonym groszkiem (risi e bisi) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj bulion warzywny.
  • 2. Szalotkę drobno posiekaj, ziemniaka pokrój na drobna kosteczkę.
  • 3. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej trochę oliwy, dodaj szalotkę, trochę soli i podsmaż przez chwilkę. 
    Następnie dodaj ryż i mieszając podsmaż go chwilkę razem z cebulką. Dodaj wino i poczekaj aż odparuje alkohol (ok. 1 min).
    Dodaj ziemniaka i groszek i zacznij podlewać bulionem, po jednej łyżce wazowej, za każdym razem mieszaj. Kiedy ryż wchłonie całkowicie jedną porcja bulionu, dodaj kolejną. Gotuj w ten sposób przez 15 - 20 minut, wlewając kolejne porcje bulionu i co chwilę mieszając.
  • 4. Na 1 min przed końcem gotowania dodaj szczyptę szafranu. Patelnię zdejmij z ognia, dodaj kawałki zimnego masła, parmezan starty na drobnej tarce i energicznie wymieszać drewnianą łyżką. Dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Podawaj posypane startym parmezanem.
    Buon Appetito!

Porady

Z braku czasu wywar warzywny można przygotować używając kostki rosołowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek Ryż Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować