Sałatka z quinoa z brokułem, jarmużem i granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Quinoa ugotować w wodzie z przyprawą uniwersalną w proporcji 1:2 (1 szklanka quinoa, 2 szklanki wody). U mnie łyżka naturalnej vegety. Dodać 1 łyżeczkę oliwy z oliwek. Po ugotowaniu odstawić do ostygnięcia.
Jak quinoa ostygnie lekko pomieszać widelcem, żeby nie miała klejącej konsystencji i była bardziej sypka.
Cebulę posmażyć na odrobinie oleju, aż będzie miękka i lekko brązowa.
Przygotowanie dressingu:
Sok z pomarańczy zagotować aż będzie konsystencja lekko syropowa. Odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać ocet, miód i oliwę z oliwek. Doprawić solą i pieprzem.
Potrzebne są 2 garnki. W jednym garnku zagotować wodę. Drugi garnek napełnić zimną wodą i dodać kostki lodu.
Różyczki brokułu i pokrojone na mniejsze kawałki liście jarmużu wrzucić na chwilę (ok.1 minuty) do gorącej wody i natychmiast przełożyć do garnka z lodowatą wodą. Proces ten polega na hartowaniu warzyw. W ten sposób warzywa wyjęte z gorącej wody i zanurzone w zimnej przestają się dalej gotować i mięknąć. Warzywa mają być al Dente i chrupiące.
Brokuł, jarmuż, cebulę połączyć z quinoa i zalać dressingiem, wymieszać. Na koniec dodać czerwone groszki granatu.
Komentarze