Ryż z cukinią i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuść na patelni na małym ogniu. Wsypać surowy ryz i zeszklić go na maśle. Kostkę rosołową rozpuścić w 1,5 szklanki ciepłej wody.
2.Gdy ryż się zeszkli podlać do połowa porcji bulionu. Gdy ryz wchłonie bulion dodać drugą połowę bulionu i prażyć pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia. Często mieszać. Ryz przełożyć do miski.
3.Boczek pokroić w słupki i usmażyć na złoto. Jeśli boczek jest bardzo chudy dodać łyżkę oleju. Usmażony boczek
4.Cukinie przekroić na pół, wyciąć miąższ i pociąć w cienkie plasterki.
5.Czosnek pokroić i podsmażyć na łyżce oleju lub na tłuszczu spod boczku. Po chwili dodać pokrojoną cukinię. Doprawić warzwkiem/ sola i pieprzem. Smażyć do momentu, aż cukinia zmięknie
6.Na talerzu wyłożyć ok 2 łyżki ryżu, na środek wyłożyć ok łyżkę boczku oraz łyżkę cukinii z czosnkiem. Możesz również wszystkie składniki wymieszać razem. Przyozdobić listkiem bazylii. Smacznego
Komentarze