Ryż z cukinią i boczkiem

5 (1 ocen)

  • 40 min

Bardzo prosty i szybki przepis. Idealny na obiad oraz na uroczystą kolację. Potrawa o czosnkowym posmaku. bardzo sycący

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    * cukinia
    * 300g boczku wędzonego
    * 1 szklanka ryżu

    Składniki robocze:
    * 3 ząbki czosnku
    * łyżka masła
    * kostka rosołowa
    * 1,5 szklanki wody
    * warzywko/ vegeta / sól
    * pieprz
    * olej
    * bazylia do ozdoby
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryż z cukinią i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuść na patelni na małym ogniu. Wsypać surowy ryz i zeszklić go na maśle. Kostkę rosołową rozpuścić w 1,5 szklanki ciepłej wody.
  • 2. Gdy ryż się zeszkli podlać do połowa porcji bulionu. Gdy ryz wchłonie bulion dodać drugą połowę bulionu i prażyć pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia. Często mieszać. Ryz przełożyć do miski.
  • boczek 3. Boczek pokroić w słupki i usmażyć na złoto. Jeśli boczek jest bardzo chudy dodać łyżkę oleju. Usmażony boczek
  • Cukinia 4. Cukinie przekroić na pół, wyciąć miąższ i pociąć w cienkie plasterki.
  • cukinia z czosnkiem 5. Czosnek pokroić i podsmażyć na łyżce oleju lub na tłuszczu spod boczku. Po chwili dodać pokrojoną cukinię. Doprawić warzwkiem/ sola i pieprzem. Smażyć do momentu, aż cukinia zmięknie
  • Ryz z boczkiem i cukinią 6. Na talerzu wyłożyć ok 2 łyżki ryżu, na środek wyłożyć ok łyżkę boczku oraz łyżkę cukinii z czosnkiem. Możesz również wszystkie składniki wymieszać razem. Przyozdobić listkiem bazylii. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować