Moj przepis na pyszny, szybki a co najważniejsze zdrowy obiad.
30 min
Składniki:
2 średniej wielkości marchewki
1 cały brokuł
woreczek ryżu brązowego
4 plasterki sera zółtego
poł kostki rosołowej
łyżka mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
wegeta
Ryż z brokułami i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpier myjemy brokuły i obieramy marchewkę.
2.Brokuły dzielimy na mniejsze różyczki a marchewkę kroimy w plasterki. Warzywa i ryż gotujemy w osobnych naczyniach do miękkości.
3.Do rondelka wlewamy około pół szklanki wody. Dodajemy kostkę rosołową by się rozpuściła oraz sól i pieprz do smaku. Następnie w szklance mieszamy około 50 ml zimnej wody z mąką, dodajemy troszę gotującego się bulionu. Wszystko dokładnie zmieszane wlewamy do rondelka i dokładnie mieszamy. Dodajemy również ser żółty. Czeklamy aż się rozpuści wyłączamy gaz.
4.Gdy ryż będzie ugotowany doprawiamy go solą, pieprzem oraz wegetą.
Wszystko razem układamy na talerzu. Warzywa polewamy gorącym sosem serowym.
Porady
Domowy sos serowy smakuje znacznie lepiej niż ten gotowy z torebki.
Komentarze