Ryż smażony z kapustą

2 (2 ocen)

  • 40 min

Świetne połączenie zasmażanej kapusty z ryżem pasuje jako dodatek do dań głównych ,jak i na lekką przekąskę. Szczególnie polecamy właśnie teraz ,gdy mamy dostęp do młodej kapusty i "działkowego" koperku.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 mała młoda kapusta
    150 g ryżu
    1 łyżka masła
    1 duża cebula
    600 ml bulionu warzywnego
    1 pęczek koperku
    2 łyżki oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

2 (2 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ryż smażony z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Dodajemy do niej posiekaną kapustę ,zalewamy bulionem (100 ml) i dusimy na wolnym ogniu około 10 min. Następnie dodajemy ryż ,zalewamy pozostałym bulionem i gotujemy do momentu ,gdy ryż będzie miękki. Nadmiar płynu odparowujemy ,dodajemy posiekany koperek i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy oliwę i smażymy ok 5 min ,cały czas mieszając. Ryż podajemy sam lub jako dodatek do dań głównych.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować