Ryż na mleku z malinami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Od dawna już myślałam, żeby zrobić taką małą słodkość na śniadanie! I w końcu jest :)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • 100 g ryżu,
    400-450 ml mleka,
    opakowanie cukru z wanilią (prawdziwą) 12g,
    1/2 dojrzałego banana,
    szczypta soli,
    maliny - około 80-100g
    płatki migdałów do posypania

Ryż na mleku z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż przelewamy zimą wodą.
    400 ml mleka podgrzewamy, dodajemy sól, cukier i ryż.
    Mieszamy.
    Gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, szczególnie pod koniec, żeby nie przywarło do garnka, przez około 20-25 minut. Możemy też dodać trochę mleka jeśli ryż za szybko wciągnie wodę.
    Zestawiamy z ognia, odstawiamy pod przykryciem na około 10 minut.
    Banan kroimy w kostkę, dodajemy do ryżu.
    Przekładamy do miseczek/słoiczków, układamy na wierzchu maliny i posypujemy płatkami migdałów.

    Pyszne na ciepło i na zimno :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy