Ryż jaśminowy na mleku z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Dziś podzielę się z Wami pysznym deserem, który zapewne wielu z Was pamięta z czasów dzieciństwa. Ja ten deser pamiętam w trochę innej formie. Był to po prostu klasyczny ryż z truskawkami i bitą śmietaną. Postanowiłam trochę podrasować tą wersję i przyznam Wam szczerze, że wyszło na prawdę pysznie. Kluczową rolę odgrywa tu ryż jaśminowy, dzięki któremu deser ma niezwykle kremową konsystencję. Jego delikatnie słodki posmak i kwiatowy zapach idealnie komponuje się z nutą wanilii i świeżymi truskawkami. Ryż na mleku z truskawkami jest idealnym, letnim podwieczorkiem. Świetnie się także sprawdzi jako pożywne śniadanie, gdyż jest lekkostrawny, zdrowy i dodaje mnóstwo energii na początek dnia.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 800 g truskawek
    250 g ryżu jaśminowego
    500 ml mleka 3,2% *
    1 laska wanilii
    3 łyżki cukru

    Dodatkowo

    pokruszone ciasto szpinakowe * *
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ryż jaśminowy na mleku z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko przelewamy do garnka. Najlepiej użyć garnka z grubym dniem z powłoką nieprzywierającą. Laskę waniliową kroimy wzdłuż na pół. Końcówką noża wyjmujemy ziarenka i dodajmy do mlekiem razem z lasą wanilii. Kiedy mleko zacznie wrzeć wsypujemy ryż i dodajemy cukier. Gotujemy na wolnym ogniu dość często mieszając, aby ryż się nie przypalił. Gdy ryż osiągnie kremową konsystencję, a ziarna będą miękkie to znak, że ryż jest gotowy. Pamiętajmy, aby ryżu nie rozgotować, powinien być al dente. Ugotowany ryż zdejmujemy z palnika i przykrywamy pokrywką. Ryż sam dojdzie w cieple.
    Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Połowę truskawek blendujemy na gładki mus. Pozostałe truskawki kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do musu. Nasze irlandzkie truskawki nie są tak słodkie jak te polskie, dlatego dodałam łyżkę cukru pudru. Jeśli wolicie słodszy deser również możecie dodać cukier.
    Na środek talerza wykładamy porcję ryżu i mus z truskawek. Całość dekorujemy ciastem szpinakowym.
    * w wersji dietetycznej można użyć mleka 2%
    ** pozostałe, pokruszone ciasto szpinakowe z ciasta Leśny skrzat zamroziłam. Posłużyło do dekoracji tego deseru

Porady

- czas gotowania ryżu zależy od jego gatunku

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Ryż Truskawki Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować