Rydze w pomidorach

4.37 (178 ocen)

  • 30 min

Smak lata zamknięty w słoiku

  • 30 min

Składniki:

  • 1kg rydzów
    1/2 szklanki oleju
    3-4 cebule ( pokrojone w półplasterki)
    3/4 słoiczka przecieru pomidorowego ( 190-200g)
    ZALEWA:
    1/2 szklanki octu
    1/2 szklanki wody
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka soli
    kilka ziaren ziela angielskiego
    liść laurowy
Wystaw ocenę:

4.37 (178 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Rydze w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rydze gotujemy  w lekko osolonej wodzie przez 10 minut. 1. Rydze umyć, pokroić w paski i wrzucić na lekko osolony wrzątek. Gotować 10 minut na małym ogniu. Odcedzić.
  • Zeszklić cebulę na oleju 2. Cebulę ( pokrojoną w półplasterki) - zeszklić na oleju
  • 3. Zagotować zalewę, dodać zeszklona cebulę i odcedzone rydze oraz przecier pomidorowy. Gotować wszystko 10 minut na małym ogniu.Gorące nakładać do słoików i pasteryzować 10 minut.

Porady

Jeśli ktoś nie lubi zbyt octowych to należy zmniejszyć ilość octu w zalewie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować