Ryba zapiekana z warzywami

4.5 (181 ocen)

  • 40 min

Połączenie, które zawiera dużo zdrowych składników i smakuje wyśmienicie.

  • 40 min

Składniki:

  • 1/2 kg filetów z mintaja
    sok z cytryny
    1 marchewka
    1 pietruszka
    1/2 selera
    1/2 cukini
    1 cebula
    2 łyżki posiekanego koperku
    1/3 kostki masła
    olej do smażenia
    vegeta
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Ryba zapiekana z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozmrożoną rybę pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki.
  • Utarte warzywa wymieszać razem z cebulą, doprawić trochę solą i pieprzem. 2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na oleju. Resztę warzyw umyć, obrać i utrzeć na tarce, dodać podsmażoną cebulę. Warzywa trochę posolić i popieprzyć, wymieszać.
  • 3. Z ryby odlać powstały płyn, obsypać każdy kawałek pieprzem i vegetą. Miękkie masło wymieszać z koperkiem. Naczynie żaroodporne nasmarować olejem, wyłożyć warzywa,następnie ułożyć kawałki ryby. Każdy kawałek ryby przykryć koperkowym masłem. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC i piec ok. 30 minut. Podawać z brązowym ryżem.

Porady

Danie można przygotować również z innych filetów ryb morskich. Warzywa należy przyprawić tylko odrobinę, ponieważ przyprawiona ryba podczas pieczenia nasączy warzywa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Masło Ryby Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować