Ryba z warzywami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Ta potrawa smakuje wszystkim, nawet tym, którzy wcześniej nie przepadali za rybami.

  • 30 min

Składniki:

  • Przepis na 2 porcje:
    - 2 filety rybne (panga, mintaj, dorsz, lub sola)
    - czerwona papryka
    - 1 duży por
    - po 1 puszce czerwonej i białej fasoli
    - sok z cytryny
    - olej
    - 2 łyżki masła(plus dodatkowo jedna łyżka do wysmarowania naczynia żaroodpornego)
    - pęczek koperku
    - przyprawa do ryb, sól, pieprz, przyprawa uniwersalna.

Ryba z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Filety rozmroź i opłucz. Pokrój każdy filet na dwa kawałki, skrop sokiem z całej cytryny, posyp przyprawą do ryb - z obu stron. Odstaw na 30 minut.
  • 2. 2.W międzyczasie przygotuj warzywa: paprykę pokrój w małą kostkę, pory w grube plastry. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną paprykę i smaż około minuty. Dodaj pora i smaż kolejne kilka minut. Dodaj obie fasole, posyp przyprawą do ryb, solą i pieprzem do smaku, ewentualnie jeszcze przyprawa uniwersalna.
  • 3. 3. Warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, na wierzchu ułóż rybę, obłóż kawałkami masła, posyp posiekanym koperkiem. Piecz pod przykryciem 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy