Ryba z jarmużem i ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciecierzycę wsypujemy do miski, zalewamy wodą i zostawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnie gotujemy przez ok 30 minut i odcedzamy.
Z dokładnie umytej cytryny ścieramy skórkę.
1 ząbek czosnku przeciskamy przez praskę.
Umyty i osuszony koperek siekamy.
Do jogurtu naturalnego dodajemy czosnek, skórkę cytrynową i koperek. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Rybę nacieramy przyprawą do ryb, układamy w naczyniu żaroodpornym i na każdym kawałku ryby układamy po kawałku masła klarowanego.
Rybę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez kilkanaście minut (czas pieczenia zależy od wielkości, grubości ryby).
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, 2 ząbki czosnku obieramy i siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę z czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Jak cebula się zeszkli, to dorzucamy ciecierzycę i smażymy przez kilka minut.
Dorzucamy umyty, osuszony i pokrojony na kawałki jarmuż. Dusimy kilka minut, dolewamy łyżkę soku z cytryny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Upieczoną rybę podajemy z jarmużem z ciecierzycą i sosem jogurtowym.
Komentarze