Ryba z jarmużem i ciecierzycą

0 (0 ocen)

Zdrowy, szybki i lekki obiad dla całej rodziny.

Składniki:

  • 500g chudej, morskiej ryby (filety)
    przyprawa do ryb
    masło klarowane
    1 cebula
    sól
    pieprz
    olej
    szklanka ciecierzycy
    300g jarmużu
    Cytryna
    300g gęstego jogurtu naturalnego
    3 ząbki czosnku
    pęczek koperku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Ryba z jarmużem i ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę wsypujemy do miski, zalewamy wodą i zostawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnie gotujemy przez ok 30 minut i odcedzamy.

    Z dokładnie umytej cytryny ścieramy skórkę.
    1 ząbek czosnku przeciskamy przez praskę.
    Umyty i osuszony koperek siekamy.
    Do jogurtu naturalnego dodajemy czosnek, skórkę cytrynową i koperek. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Rybę nacieramy przyprawą do ryb, układamy w naczyniu żaroodpornym i na każdym kawałku ryby układamy po kawałku masła klarowanego.
    Rybę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez kilkanaście minut (czas pieczenia zależy od wielkości, grubości ryby).

    Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, 2 ząbki czosnku obieramy i siekamy.
    Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę z czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.

    Jak cebula się zeszkli, to dorzucamy ciecierzycę i smażymy przez kilka minut.

    Dorzucamy umyty, osuszony i pokrojony na kawałki jarmuż. Dusimy kilka minut, dolewamy łyżkę soku z cytryny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Upieczoną rybę podajemy z jarmużem z ciecierzycą i sosem jogurtowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Jarmuż Ryby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować