Ryba w warzywach i pomidorach

4.5 (200 ocen)

  • 45 min

Coś w stylu ryba po grecku ale to taka moja wersja, nie wspomnę że bardzo smaczna. Pomysł na wigilijny stół? Jak najbardziej! Pomysł na przyjęcie? Również! Pomysł na obiad - zdecydowanie! :)

  • 45 min

Składniki:

  • 700 g świeżego filetu z ryby bez skóry (u mnie dorsz)
    2 duże cebule
    2 duże marchewki
    300 g pieczarek
    2 łyżeczki przecieru pomidorowego
    1 puszka pomidorów krojonych
    2 łyżki sosu sojowego
    1 łyżeczka cukru
    sól, pieprz
    4 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Ryba w warzywach i pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę umyć, osuszyć, przyprawić solą, pieprzem, pokroić na kawałki, usmażyć z dwóch stron na 2 łyżkach oleju. Jeśli kawałki się rozpadną to nic :)
  • 2. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Marchew obrać zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Pieczarki pokroić w półplasterki.
  • 3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać cebulę, marchew i sól podsmażyć 5 minut, dodać pieczarki smażyć kolejne 5 minut, następnie dodać przecier pomidorowy, sos sojowy pieprz, wymieszać, smażyć kolejne 5 minut. Na koniec dodać pomidory z puszki, cukier, przyprawić i dusić ok 15 minut po przykryciem.
  • 4. Na półmisku ułożyć kolejno połowę warzyw, kawałki ryby i resztę warzyw. Podawać na ciepło lub zimno z chlebkiem lub bez :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować