Ryba w sosie słodko-kwaśnym vel po japońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę przyprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny i kroimy na mniejsze kawałki. Panierujemy najpierw w mace pszennej potem w ziemniaczanej i smażymy na złot kolor.
Cebulę kroimy w półplasterki, wkładamy do garnka dodajemy cukier, wodę, ziele angielskie, ketchup, przecier, liść laurowy, ocet, lekko solimy i pierzymy - gotujemy na małym ogniu aż cebula zmięknie. Ogórki kroimy w plasterki, paprykę w grubszą kostkę. Dodajemy do zalewy i chwilkę gotujemy. W naczyniu układamy warstwę ciepłej zalewy, rybę, zalewę itd. Po wystygnięciu wkładamy do lodówki do schłodzenia. Podajemy rybę wyjęta z zalewy razem z warzywami.
Komentarze