Ryba w sosie słodko-kwaśnym vel po japońsku

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne i szybkie danie

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g fileta z ryby,
    5 ogórków konserwowych,
    ok. 150 g papryki konserwowej,
    sól,
    pieprz,
    sok z cytryny,
    2 spore cebule,
    mąka ziemniaczana,
    mąka pszenna,
    olej,
    2 łyżki octu,
    4 łyżki ketchupu pikantnego,
    3 łyżki koncentratu pomidorowego,
    2 łyżki cukru,
    400 ml wody,
    liść laurowy,
    2 kulki ziela angielskiego.

Ryba w sosie słodko-kwaśnym vel po japońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę przyprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny i kroimy na mniejsze kawałki. Panierujemy najpierw w mace pszennej potem w ziemniaczanej i smażymy na złot kolor.
    Cebulę kroimy w półplasterki, wkładamy do garnka dodajemy cukier, wodę, ziele angielskie, ketchup, przecier, liść laurowy, ocet, lekko solimy i pierzymy - gotujemy na małym ogniu aż cebula zmięknie. Ogórki kroimy w plasterki, paprykę w grubszą kostkę. Dodajemy do zalewy i chwilkę gotujemy. W naczyniu układamy warstwę ciepłej zalewy, rybę, zalewę itd. Po wystygnięciu wkładamy do lodówki do schłodzenia. Podajemy rybę wyjęta z zalewy razem z warzywami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy