Ryba w sosie paprykowo-pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Do tego dania możemy użyć ulubionej wyfiletowanej ryby.

  • 40 min

Składniki:

  • dla 2-3 osób:

    ok. 400 g pstrąga łososiowego lub innej ulubionej ryby (filet),
    4-5 dużych pomidorów (poza sezonem pomidory z puszki),
    2 małe czerwone papryki,
    opcjonalnie garść fasolki szparagowej,
    cebula,
    2 ząbki czosnku,
    2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
    kilka gałązek świeżej bazylii
    przyprawy do smaku: sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, słodka lub/i ostra papryka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ryba w sosie paprykowo-pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę pokroić w paski lub dużą kostkę, doprawić solą i pieprzem. Szybko przesmażyć z obu stron na małej ilości tłuszczu - nie powinna być całkowicie usmażona. Odłożyć. Na patelnię po rybie wrzucić drobno posiekaną cebulę, fasolkę oraz paprykę, smażyć kilka minut i dodać drobno posiekany czosnek. Po niecałej minucie na patelnię wrzucić pokrojone w kostkę pomidory - można ewentualnie dolać odrobinę wody. Doprawić całość solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Dusić, aż pomidory się rozpadną, a sos zgęstnieje - ok. 20-30 minut. Pod koniec duszenia dodać świeże zioła oraz paprykę w proszku i delikatnie włożyć kawałki ryby, które powinny dogotować się w sosie. Podawać z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pstrąg Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować