Ryba w cieście

4.49 (197 ocen)

  • 20 min

Filet z ulubionej ryby w cieście z bąbelkami, tak określiła to danie córka widząc jak dodaje wodę gazowaną do mąki. Dzieci polubią rybę podaną w ten sposób, na moją córkę to podziałało;)

  • 20 min

Składniki:

  • filet ulubionej ryby (u mnie mintaj)
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki wody gazowanej
    1 jajko
    2 szczypty soli
    szczypta pieprzu (u mnie kolorowy)
Wystaw ocenę:

4.49 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Ryba w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet myjemy, nacieramy solą i pieprzem.
    Mąkę łączymy z wodą i jajkiem, mieszając tworząc gęste jednolite ciasto.
    Rybę kroimy na mniejsze kawałki.
    Rozgrzewamy tłuszcz na patelni (u mnie masło klarowane)
    Kawałki ryby maczamy w cieście i smażymy z obu stron na rumiano.
    Podajemy z ulubionymi dodatkami, dzieci pewnie ucieszą się z frytek;)

Porady

w wersji dla dorosłych zamiast wody możemy użyć piwa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mintaj Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować