Ryba w cieście naleśnikowym w zalewie octowej

3 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Super opcja na imprezę warto ją włączyć do świątecznego menu. Ryba może być panierowana lub też usmażona w gęstym cieście naleśnikowym.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 600 gramów filetów z ryby
    sól
    pieprz
    sok z cytryny
    tłuszcz do smażenia

    Ciasto naleśnikowe
    130 gramów mąki pszennej
    180 ml. mleka
    1 jajko

    Zalewa octowa z cebulą i papryką
    3 szklanki wody
    pół szklanki octu 10%
    pół szklanki cukru
    4/5 kulek ziela angielskiego
    3 liście laurowe
    4 ziarna pieprzu
    2 średnie cebule
    1 mała papryka czerwona
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Ryba Przystawki

Ryba w cieście naleśnikowym w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki.
    Paprykę umyć pozbyć się gniazd nasiennych i pokroić w paseczki.
    Do garnka wlać wodę i ocet dodać przyprawy i zagotować. Gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut następnie dodać cebulę i paprykę całość gotujemy jeszcze ok. 10 minut.
  • 2. Ryby umyć, osuszyć, przyprawić i skropić sokiem z cytryny następnie obtoczyć w mące.
    Do pozostałej mąki dodać mleko, jajko i wymieszać na jednolite ciasto.
    Filety zanurzamy dokładnie w cieście i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
    Ryby po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • 3. Usmażone filety ułożyć w naczyniu zalać zalewa octową. Przykryć i odstawić do lodówki na minimum 2/3 dni przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować