Filety ryby w chrupiącej panierce z dodatkiem aromatycznych ziół.
Składniki:
2 filety morskiej ryby
80 g mąki ziemniaczanej
100 g mąki pszennej
5 g sody oczyszczonej
1 łyżeczka soku z cytryny
woda gazowana
½ łyżeczki suszonej bazylii
½ łyżeczki suszonej pietruszki
szczypta majeranku, kurkumy, oregano i tymianku
½ łyżeczki soli
pieprz do smaku
natka pietruszki
olej do smażenia
Ryba w chrupiącej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce łączymy ze sobą mąkę ziemniaczaną, pszenną, sodę i zioła. Dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz. Mieszając powoli wlewamy wodę gazowaną do uzyskania konsystencji śmietany. Odstawiamy na 15 minut. Następnie maczamy filety ryby w cieście. Smażymy na oleju do zarumienienia. Posypujemy natką pietruszki. Gotowe.
Komentarze