Ryba po grecku bez smażenia

4.4 (163 ocen)

Nieco odchudzona wersja popularnego dania. Zazwyczaj spotykałam się z tym, że ryba była obtoczona w mące i usmażona. Ja postanowiłam spróbować czegoś innego i swoją upiekłam. Nie zmienia to smaku potrawy, a dzięki temu nie ma w niej niepotrzebnego tłuszczu.Pyszna zarówno na ciepło jak i zimno :)

Składniki:


  • 700-800g filetów ryby- ja miałam dorsza, filety mrożone
    6 sztuk marchwi (ok 800g)
    seler
    pietruszka
    duża cebula
    koncentrat pomidorowy (200g)
    sól, pieprz
    ziele angielskie, liść laurowy
    cytryna
    1/2 kostki rosołowej
Wystaw ocenę:

4.4 (163 ocen)

Zobacz również:

Ryba Ryba po grecku Przystawki

Ryba po grecku bez smażenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę rozmrażamy i dokładnie osuszamy. Nacieramy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na 1-2 godziny do zamarynowania (można też ją upiec od razu). Następnie układamy na blasze i pieczemy w 190 stopniach przez 30 minut.

    Pod koniec pieczenia można ją rozwinąć i podpiec trochę na opcji grill, żeby się ładnie zarumieniła.



  • 2. Marchew, seler, pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, zalewamy wrzątkiem, gotujemy 20 minut pod przykryciem, z dodatkiem kostki rosołowej. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.
    Po ugotowaniu odcedzamy, wyjmujemy liść i ziele. Cebulę siekamy drobno, podsmażamy na łyżce oleju i dodajemy do reszty warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy koncentrat.
  • 3. W naczyniu układamy na przemian, warstwę ryby, następnie warstwę warzyw, ponownie warstwę ryby itd.
    Odstawiamy na noc.

Porady

Danie można podawać na zimno lub odgrzać w piekarniku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować