W święta Bożego Narodzenia nie zawsze jest u nas ryba po grecku, ale czasami zaszczyca nas swoja obecnością na stole ;) a jak jest u was ?
Składniki:
Składniki na jedna średnia formę
4 płaty filetów z mintaja
2 pietruszki
1/2 cebuli lub cała
3 liście laurowe
3 kulki ziela ang.
1 kostka rosołku
4-5 średnich marchewek
sól, pieprz do smaku
przyprawa do ryb ( zawsze używam Kamis )
1 1/2 szkl wody
4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płaty rozmrażamy i kroimy na około 6 cm kawałki. Obsypujemy przyprawami, obtaczamy w mące i smażymy na rumiano.
2.Marchew ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebule kroimy w piórka.
3.Na rozgrzanym oleju szklimy cebulkę, a następnie dodajemy do niej marchew, pietruszkę oraz ziele i liście laurowe.
4.Całość podsmażamy chwilkę, a następnie dolewamy wodę i przekładamy do garnka, doprawiamy solą, pieprzem oraz rosołkiem. Gotujemy z 15-20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy.
5. Na dno naczynia wykładamy trochę warzyw, a na to dajemy po kawałku ryby, na rybę znów dajemy warzywa i znów rybę. Pamiętajmy aby na zakończenie - czyli na samej górze też były warzywa.
Komentarze