Ryba po grecku

4.5 (199 ocen)

W święta Bożego Narodzenia nie zawsze jest u nas ryba po grecku, ale czasami zaszczyca nas swoja obecnością na stole ;) a jak jest u was ?

Składniki:

  • Składniki na jedna średnia formę
    4 płaty filetów z mintaja
    2 pietruszki
    1/2 cebuli lub cała
    3 liście laurowe
    3 kulki ziela ang.
    1 kostka rosołku
    4-5 średnich marchewek
    sól, pieprz do smaku
    przyprawa do ryb ( zawsze używam Kamis )
    1 1/2 szkl wody
    4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Ryba Ryba po grecku Przystawki

Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-22nqj3d 1. Płaty rozmrażamy i kroimy na około 6 cm kawałki. Obsypujemy przyprawami, obtaczamy w mące i smażymy na rumiano.
  • 2. Marchew ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebule kroimy w piórka.
  • image-13js5ur 3. Na rozgrzanym oleju szklimy cebulkę, a następnie dodajemy do niej marchew, pietruszkę oraz ziele i liście laurowe.
  • image-0i0urv8 4. Całość podsmażamy chwilkę, a następnie dolewamy wodę i przekładamy do garnka, doprawiamy solą, pieprzem oraz rosołkiem. Gotujemy z 15-20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy.
  • 5. Na dno naczynia wykładamy trochę warzyw, a na to dajemy po kawałku ryby, na rybę znów dajemy warzywa i znów rybę. Pamiętajmy aby na zakończenie - czyli na samej górze też były warzywa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować