Ryba po grecku

4.5 (160 ocen)

  • 60 min

Ryba po grecku czyli polski klasyk

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g filetów rybnych,
    mąka pszenna,
    mąka ziemniaczana,
    4 marchewki,
    1 seler,
    3 cebule,
    500 ml przecieru pomidorowego,
    sól
    pieprz,
    sok z cytryny.
    Opcjonalne przyprawy: cukier, ocet winny, maggi, liść laurowy.
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Ryba po grecku

Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę solimy, pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny. Panierujemy w mące pszennej, potem w mące ziemniaczanej i smażymy na złoto.
    Warzywa oczyszczamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w słupki, ewentualnie w inne dowolne kawałki. Cebulę wrzucamy na rozgrzany olej, dodaję starte warzywa, podlewam niedużą ilością wody i duszę ok. 15 minut. Po tym czasie dodaję pieprz i sól, wlewam sos pomidorowy, całość dokładnie mieszam i duszę ok. 20 minut. Przesmażone (ciepłe) warzywa przekładam na dno szklanego naczynia, na nie wykładam kawałki usmażonej ryby i przykrywam warstwą warzyw. W zależności od wielkości naczynia układam w ten sposób jedną lub 2 warstwy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować