Soczysta ryba w towarzystwie duszonych warzyw to klasyka polskiej kuchni! Ryba po grecku jest idealnym daniem na świąteczny stół.
50 min
Dla 1 osoby
Składniki:
600 g Filetu z dorsza (lub innej białej ryby)
20 g Masła klarowanego
20 g Oliwy z oliwek
2 łyżeczki Startego imbiru
200 g Cebuli
1 ząbek/-ki Czosnku
120 g Papryki czerwonej
100 g Poru
150 g Wody
300 g Marchewki
1 łyżeczka/-ki Papryki czerwonej w proszku
1 łyżeczka/-ki Papryczki chilli (opcjonalnie)
350 g Przecieru pomidorowego
Marynata:
10 g Sosu sojowego
0,5 łyżeczki Przyprawy curry w proszku
10 g Miodu
1 łyżeczka/-ki Startego imbiru
10 g Oliwy z oliwek
Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, składniki marynaty mieszamy, zalewamy rybę i doprawiamy solą i pieprzem, następnie odstawiamy na około 30 minut.
2. Zamarynowane kawałki ryby układamy na blaszce i pieczemy w 180 stopniach.
3. Na dużej patelni rozgrzewamy masło z oliwą, dodajemy starty imbir i mieszając podsmażamy. Następnie dodajemy cebulę i smażymy aż się zeszkli.
4. Dodajemy czosnek, startą paprykę, marchewkę oraz pokrojonego pora, zalewamy wodą i dusimy około 10 minut.Doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną papryką i chili.
5. Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy przecier i mieszając gotujemy do odparowania nadmiaru wody.
6. Do filiżanki/kubeczka wkładamy farsz warzywny, na wierz układamy rybę i przekładamy na talerz.
Komentarze