Ryba duszona w warzywach

0 (0 ocen)

  • 30 min

Świetna alternatywa dla smażonych filetów rybnych.

  • 30 min

Składniki:

  • Na 2 porcje:
    -2 filety białej ryby ( np. dorsza)
    -1 cebula
    -2 ząbki czosnku
    -1/2 pora
    -4 ziemniaki
    -3 łyżki śmietany 12%
    -3 łyżki przecieru pomidorowego
    -sól, pieprz, tymianek, słodka papryka, gałka muszkatołowa

Ryba duszona w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy na pół twardo. Odcedzamy i odparowujemy
  • 2. Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę, a pora kroimy w cienkie talarki. Dusimy na łyżce oleju, aż warzywa zmiękną.
  • 3. Ziemniaki przekładamy do rondla wysmarowanego lekko olejem. Na warstę ziemniakow nakładamy warzywa. Następnie dodajemy przecier pomidorowy. Na to rozkładamy kawałki ryby, smarujemy ją śmietaną, posypujemy przyprawami i dusimy pod przykryciem ok. 10-15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy