Ryba duszona w jarzynach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozmrożone filety opłukać, wyporcjować, natrzeć przyprawą do ryb i wstawić na około 20 minut do lodówki.
2.W tym czasie włoszczyznę wyszorować, oczyścić, opłukać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, poszatkować lub pokroić w makaron. Zalać bulionem, lekko poddusić na małym ogniu pod przykryciem (ok. 10 min.), skrapiając wodą gdy odparuje (by uniknąc przypalenia).
3.Po paru minutach duszenia włożyć porcje ryby, lekko przykrywając jarzynami. Dusić ok. 15 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania doprawić solą do smaku. Sos powstały od duszenia ewentualnie uzupełnić gorącą wodą, zagęścić śmietaną z mąką, doprawić do smaku, posypać drobno posiekaną zieloną pietruszką lub koperkiem. Smacznego!
Komentarze