Ryba duszona w jarzynach

4.47 (152 ocen)

  • Łatwy

..danie szybkie, zdrowe i niskokaloryczne.. dobre dla zrzucających kilogramy.. :)

  • Łatwy

Składniki:

  • - filety z ryby (dorsz, mintaj, panga): 4 sztuki
    NA SOS Z MłODYCH JARZYN:
    - marchewka świeża: 4 sztuki
    - pietruszka świeża: 2 sztuki
    - seler świeży (średni): 0.25 sztuki
    - kapusta pekińska - liście: 3 sztuki
    - bulion drobiowy (może być z kostki): 1 szklanka
    - mąka (1 płaska łyżka): 1 łyżka
    - śmietana gęsta 18%: 0.5 szklanki
    - zielenina (pietruszka, koperek): 1 łyżka
    - sól: 1 szczypta
    - przyprawa do ryb: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.47 (152 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryba duszona w jarzynach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ryba duszona w jarzynach 1. Rozmrożone filety opłukać, wyporcjować, natrzeć przyprawą do ryb i wstawić na około 20 minut do lodówki.
  • ryba duszona w jarzynach 2. W tym czasie włoszczyznę wyszorować, oczyścić, opłukać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, poszatkować lub pokroić w makaron. Zalać bulionem, lekko poddusić na małym ogniu pod przykryciem (ok. 10 min.), skrapiając wodą gdy odparuje (by uniknąc przypalenia).
  • ryba duszona w jarzynach 3. Po paru minutach duszenia włożyć porcje ryby, lekko przykrywając jarzynami. Dusić ok. 15 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania doprawić solą do smaku. Sos powstały od duszenia ewentualnie uzupełnić gorącą wodą, zagęścić śmietaną z mąką, doprawić do smaku, posypać drobno posiekaną zieloną pietruszką lub koperkiem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pietruszka Marchewka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować