Ruskie pierogi

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Moje dziewczyny uwielbiają pierogi i mogą je jeść na śniadanie, obiad i kolację. Zawsze garną się do kuchni, aby pomagać, zwłaszcza robienie ciasta im się podoba bo mogą się nim pobawić.

Składniki:

  • Ciasto:
    60 dag mąki pszennej
    1 jajko
    2 łyżki oleju
    1 szczypta soli
    ciepła woda
    Farsz:
    1/2 kg ziemniaków
    1/2 kg białego sera
    1 mała cebula
    1/4 kostki margaryny
    przyprawy

Ruskie pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ruskie pierogi 1. Na stolnicę wsypać mąkę dodać do niej sól, jajko, olej i zagniatając dolać ciepła wodę w takiej ilości, aby powstało z tego gładkie ciasto pierogowe. Przygotowane ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 30 min, aby odpoczęło.
  • ruskie pierogi 2. Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na margarynie.
  • 3. Ugotowane i zimne ziemniaki razem z serem skręcić przez maszynkę dodać do tego podsmażoną cebulkę, doprawić solą oraz pieprzem ja daję ziołowy i dokładnie wymieszać.
  • ruskie pierogi 4. Ciasto cienko rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i szklanką wyciąć krążki na każdym umieścić porcję farszu i zlepić pierogi.
  • ruskie pierogi 5. Pierogi gotować w sporej ilości osolonego wrzątku i podawać gorące polane tłuszczem lub śmietanka jak kto woli :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy