Rurki z masą budyniową

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Pyszne rurki nadziane masą budyniową są najlepsze na każdą okazję. Ich smak przywołuje każde moje święta z dzieciństwa.

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    kostka masła
    szklanka śmietany
    2 żółtka

    masa budyniowa:
    pół litry mleka
    pół szklanki cukru
    cukier wanilinowy
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 żółtko
    kostka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Rurki

Rurki z masą budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę posiekać z masłem, dodać śmietanę oraz żółtka i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki najlepiej na 24 godziny. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i wycinać z niego radełkiem paski. Owijać nimi foremki do rurek w taki sposób, aby pasek zachodził na siebie i nie było dziurek. Tak przygotowane rurki piec w 180 st. C na rumiany kolor.
    Przygotowanie masy: z pół litra mleka odlać pół szklanki, dodać do tego obie mąki i żółtko. Dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Resztę mleka zagotować z cukrami. Do gotującego się mleka dodać mieszankę ze szklanki i zagotować cały czas mieszając aby masa nie miała grudek i nie zważyła się. Następnie wystudzoną masę utrzeć z miękkim masłem. Tak przygotowaną masą nadziewać wystudzone rurki, najlepiej za pomocą szprycy cukierniczej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.72 (226 ocen)

Biszkopt z masą budyniową

To może cię zainteresować