Rurki z masą budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę posiekać z masłem, dodać śmietanę oraz żółtka i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki najlepiej na 24 godziny. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i wycinać z niego radełkiem paski. Owijać nimi foremki do rurek w taki sposób, aby pasek zachodził na siebie i nie było dziurek. Tak przygotowane rurki piec w 180 st. C na rumiany kolor.
Przygotowanie masy: z pół litra mleka odlać pół szklanki, dodać do tego obie mąki i żółtko. Dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Resztę mleka zagotować z cukrami. Do gotującego się mleka dodać mieszankę ze szklanki i zagotować cały czas mieszając aby masa nie miała grudek i nie zważyła się. Następnie wystudzoną masę utrzeć z miękkim masłem. Tak przygotowaną masą nadziewać wystudzone rurki, najlepiej za pomocą szprycy cukierniczej.
Komentarze